Werkdagen voor 14:00 besteld, binnen 1-2 dagen in huis

Bestellingen boven de € 50,00 gratis verzending!

Vang je vissen in de hogere waterlagen met Zig iT!

De Zig iT mixen van Martin SB bestaan inmiddels ruim 2 jaar. Ik kan mij de eerste kennismaking met dit produkt nog goed herinneren. Het was halverwege februari in 2014. Op dat moment beviste ik vanaf december tweemaal per week een water in sessies van slechts enkele uurtjes. Door iedere dag vanuit mijn werk wat te voeren kon ik Iedere sessie wel één of meerdere vissen op de mat krijgen maar het bleek nagenoeg onmogelijk om een vis met daglicht te vangen.

Tot ik op een koude maar zonnige februaridag het idee kreeg om een zig in te zetten. Ok, de watertemperatuur was slechts 5 graden maar met dat lekkere zonnetje en de hoge luchtdruk leek het mij dat de vis in de bovenlaag van het vrij diepe water dat ik beviste zou liggen. Even later lagen er 2 stukjes zwarte foam op anderhalve en twee meter onder de wateroppervlakte. Precies op de plaats waar ik daarvoor al een aantal uren op de bodem aan het blanken was. Vervolgens maakte ik wat Zig iT in de smaak Prawn en Insects aan met wat koffiemelk zodat een papperige mix ontstond. Omdat het water nog erg koud was besloot ik slechts 1 spod per hengel te voeren en zou ik dit iedere 10 minuten herhalen.

Martin SB - Mixen - Zig it - Prawn & Insects 410 Martin SB - Mixen - Zig it - Tropical Fruits 408 Martin SB - Mixen - Zig it - Hot Chilli 409

Ik zat nog maar net op mijn stoel toen een van mijn beetmelders een piep gaf en de waker iets omhoog klom. Echt een typische zig aanbeet! Zonder twijfel pakte ik direct mijn hengel op en maakte contact met de vis. Geweldig! Zo zit je een aantal uren achter bewegingloze wakers en zo sta je na een aanpassing binnen een minuut een goede vis te drillen. Vanwege het heldere water viste ik met een zig onderlijn van slechts 8lbs waardoor de dril best even spannend werd maar even later lag er toch een mooie dertiger op de mat. In de winter en op de zig! Uiteraard is zo`n ervaring een enorme boost voor het vertrouwen in een nieuw voer. En dit vertrouwen bleek terecht want sindsdien heb ik een enorme hoeveelheid vis gevangen door het regelmatig spodden van Zig iT over mijn zigs.

Martin SB - Artikel - Zig iT - Reggy Bruinsma - Door Zig IT over mijn zigs te spodden wist ik een bizarre hoeveelheid vis te vangen in twee jaar tijd

Hoe zet ik Zig iT in?
Het gebruik van Zig iT is erg simpel. Ik maak meestal 2 emmertjes mix aan. Een maak ik zo nat mogelijk, de ander zo droog mogelijk en deze spod, of liever spomb, ik om en om. Ik maak de mix aan met koffiemelk wat zorgt voor een mooi wolk effect in het water. Verder meng ik altijd wat gekookte hennep door de mix. Meer is het niet! Verdere toevoegingen zijn niet nodig want alle 3 de mixen hebben van zichzelf meer dan voldoende attractie.

Martin SB - Artikel - Zig iT- Reggy Bruinsma - Reggy maakt Zig IT aan met koffiemelk en gekookte hennep  Martin SB - Zig iT - Water bomb - Zig iT

Ziggen is werken!
Omdat deze mix zo attractief is, is het wel belangrijk dat er keer op keer precies boven het haakaas gespombd wordt. Je wilt immers de vis niet weglokken van je haakaas door hier naast te voeren! Deze precisie bereik je door het gebruik van zogenaamde distance sticks en de clip op je molenspoel.

Het spodden over zigs is een hele actieve manier van vissen. Er zal regelmatig van diepte en aaskleur gewisseld moeten worden en uiteraard zal er constant bijgevoerd moeten worden. Liever iedere 10 minuten 1 tot 3 spombs per hengel dan 10 ineens. De resultaten mogen er dan ook zijn. Als ik namelijk terugkijk op mijn meest succesvolle sessies dan zijn dit meestal sessies waarbij met deze methode gevist is.

Kijk voor nog meer informatie over het gebruik van Zig iT naar de Martin SB Zig iT short movie.

Veel succes met het spodden over zigs!

Reggy Bruinsma

Geschreven door Martin SB